Top Nav

Haftalık Fintech Özeti: 107

Ağu 23, 2020 0 comments
Haberin Özeti
Finansal teknolojiler alanında birbirinden ilginç gelişmelere tanıklık ettiğimiz, hareketli bir haftayı geride bıraktık. Bu haftaki özetimizde; Wirecard genel müdürü Jan Marsalek’in Interpol'ün “en çok arananlar” listesine girmesinden, Hindistan’da WhatsApp ödemelerine açılan davanın reddedilmesine kadar çok sayıda dikkat çekici gelişmeyi okuyabilirsiniz. Şimdiden bir sonraki Haftalık Özetimizi sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyoruz.


17 - 23 Ağustos 2020 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada fintech alanında yaşanan son gelişmeleri ve trendleri haftalık özetimiz aracılığıyla inceleyebilirsiniz. Keyifli okumalar!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından hazırlanan ve ülkemizde perakende ödemelerde karekod kullanımının artmasını, ödemelerin kolay, verimli, güvenli bir şekilde yapılmasını ve nakit kullanımının azalmasını amaçlayan yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik amaç, kapsam, dayanak ve tanımlama niteliğindeki 4 bölümden oluşurken, ödeme hizmeti kapsamında olan ve karekod kullanılarak yapılan her ödeme işleminde artık TR Karekod kullanımı yapılacağını belirtiyor. TR Karekod ise karekod üretici koduna sahip ödeme sağlayıcısı ve Merkez Bankası’nın uygun gördüğü ödeme sistemi işleticisi tarafından üretilecek. Ulusal karekod standardı niteliğindeki çalışmaya ait Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe bu adresten ulaşabilirsiniz.

Başı özellikle son dönemde dertten kurtulmayan ve geçtiğimiz haftalarda iflas başvurusu yapan Alman ödeme şirketi Wirecard’ın eski genel müdürü Jan Marsalek, Interpol’ün en çok arananlar listesinde yer aldı. İflas eden şirkete ait hayali gelir kaynaklarının yaratılmasında önemli rol oynadığı iddia edilen Marsalek, CEO Markus Braun'un tutuklanmasından kısa bir süre sonra ortadan kayboldu. Edinilen bilgilere göre Marsalek son olarak Moskova'da görüldü. Interpol’ün kırmızı bülteni; hakkında iade, teslim veya benzeri bir yasal işlem kararı bulunan kişilerin bulunması ve geçici olarak tutuklanması için dünya çapındaki kolluk kuvvetlerine yapılan bir talep olarak biliniyor. 


GoCompare Money tarafından yapılan bir araştırma, İngiltere'deki yetişkinlerin üçte birinin pandemi sürecinde koronavirüsün yayılma riski nedeniyle nakit kullanmaktan kaçındığını ortaya koydu. Yaklaşık 2 bin kişinin yer aldığı araştırmaya katılanların %27’si salgın boyunca hiç nakit alışveriş yapmadıklarını belirttiler. Araştırma ayrıca bu süreçte ödemeler için tüketicilerin %76’sının temassız kredi/banka kartı, %61’inin PayPal ve %17’sinin akıllı telefon sistemlerini kullandığını gösterdi. GoCompare Money’nin araştırmasına katılanların %16 gibi önemli bir kesimi ise devam eden süreçte nakitsiz bir toplumda yaşamaktan mutlu olacaklarını dile getirdi. 


Hindistan Rekabet Komisyonu, WhatsApp'ı ülkenin ödeme pazarında hizmet vermek için mesajlaşma alanındaki hakim pazar konumunu kötüye kullanmakla suçlayan bir davayı reddetti. Komisyon, Facebook’a ait popüler mesajlaşma uygulamasının rekabet yasalarına aykırı hareket etmediğine karar verdi. WhatsApp'ın ödemeler özelliği Hindistan'da hala beta aşamasında ve henüz uygulama kullanıcılarının %1’inden daha azı hizmetten faydalanıyor. Şirket, yakın zamanda Brezilya’da ödeme hizmetini başlatmış ancak merkez bankası, rekabet sorunları nedeniyle hizmeti 10 gün içerisinde sonlandırmıştı.


Araştırmalar; maskelerin, yüz tanıma sistemlerine karşı belirli oranda koruma sağladığını ortaya çıkardı. Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST) tarafından yürütülen çalışmalarda ağız, burun ve yanakların kapalı olduğu görüntülere karşı algoritmaların zorlandığı ve maskelerin, doğruluk oranlarını ciddi şekilde düşürdüğü gözlemlendi. Elde edilen verilere göre yüz tanıma yazılımları, kişilerin maskeli görüntüleriyle maskesiz görüntülerini eşleştirirken %5 ile %50 arasında hata oranlarına ulaştı. Araştırmalar, yüz tanıma sistemleri için maskenin şeklinin ve renginin de son derece önemli olduğunu ortaya koyuyor. Yuvarlak maskeler algoritmaları daha az zorlarken, siyah maskelerin beyaz maskelere oranla yazılımlar tarafından daha zor tanındığı görüldü. Sonuçlar, bu tür teknolojilere karşı olanlar için moral verici olsa da uzmanlar yaşanan bu durumun geçici olabileceğinin altını çiziyor.

Koruma fonu Brigade Capital’e yanlışlıkla 176 milyon dolar havale eden Citigroup, parasını geri alabilmek için yasal yollara başvurdu. Banka tarafından ödenen tutar, kozmetik şirketi Revlon'un alacaklılarına aktardığı 900 milyon dolarlık paranın bir parçası. Citi, koruma fonunun elinde tuttuğu 174.7 milyon dolarlık kredinin faizini karşılamak için Brigade'e sadece 1.5 milyon dolar göndermek istediğini belirtiyor. Banka tarafından New York Mahkemesine yapılan başvuruda, Brigade Capital’in 176.2 milyon dolarlık ödeme aldığı ve işlemin yanlışlıkla yapıldığını gösteren açık kanıtlara rağmen parayı geri ödemeyi reddettiği ifade edildi.

Tags: Haftalık Özet, Araştırma, AnalizDünya

👉 Günlük bültenimize kaydolarak yeni içeriklerimizden haberdar olabilirsiniz.
Haftalık özetlerimizle ilgili tüm görüş ve önerilerinizi bize iletişim sayfamız üzerinden iletebilirsiniz. Maillerinizi dikkatle inceleyerek, gerekli aksiyonları almaya gayret göstereceğiz. Keyifli okumalar dileriz!

Yorumlar

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

İletişim Formu