Top Nav

Haftalık Fintech Özeti: 45

Oca 6, 2019 0 comments
Haberin Özeti
Finans teknolojileri alanında birbirinden ilginç gelişmelere tanıklık ettiğimiz, hareketli bir haftayı geride bıraktık. Bu haftaki özetimizde; nakit ödemeyi kabul etmeyen 600 Çinli işletmenin mahkemelik olmasından, Huawei Pay’in Rusya pazarına açılmasına kadar çok sayıda dikkat çekici gelişmeyi okuyabilirsiniz. Şimdiden bir sonraki Haftalık Özet içeriğimizi sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyoruz.


31 Aralık - 6 Ocak 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada fintech alanında yaşanan son gelişmeleri ve trendleri haftalık özetimiz aracılığıyla inceleyebilirsiniz. Keyifli okumalar!

Haftalık özetimize ilginç bir gelişmeyle başlıyoruz. Mobil ödeme pazarı 17 trilyon dolarlık bir hacmi aşan Çin, bu durumla ilgili ilginç olaylar yaşamaya başladı. Örneğin, geçtiğimiz yıl 600 Çinli işletmenin müşterilerinden nakitle ödeme almayı reddettiği belirtiliyor. Kriz, müşterilerden gelen şikayetler artınca Merkez Bankası’nın ve yargının radarına girmiş. Banka, gelişmeler üzerine Temmuz ayında ödemelerde nakdi reddetmenin yasadışı bir işlem olduğunu belirten resmi bir bildiri yayınladı. Çin Merkez Bankası, nakitsiz düzene karşı verdiği mücadeleyi 2018’in başından itibaren iyice sertleştirdi. Buna rağmen Çinli şirketlerin gerek yerli pazarda gerekse de dünya pazarlarındaki yükselişi sürüyor. Keza Çin ödeme teknolojileri pazarı da her geçen gün işlem hacmini artırmaya devam ediyor.


Ödeme teknolojileri şirketi Vivipay, Latin Hristiyan Liderlik Birliği (NHCLC) ile bir anlaşma imzaladığını duyurdu. Anlaşmaya göre Vivipay, bankacılık hizmetlerine mesafeli olmasıyla bilinen, NHCLC üyesi Hristiyan cemaate az masraflı ve kolay kullanılabilen bir dijital bankacılık hizmeti sunacak. Vivipay, bu hizmeti “Kişilerin kredi geçmişini incelemeden, yani bu detaya takılmadan onlara geleneksel bankalara göre daha uygun fiyatlı hizmetler sunan bir bankacılık alternatifi” olarak tanımlıyor. Bugün NHCLC’in 17 milyondan fazla üyesi bulunuyor. Bu doğrultuda Hristiyan cemaatle yapılan bu ilginç anlaşmanın Vivipay için oldukça önemli olduğu açık görünüyor.


Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko, Medici Insights için Türkiye’nin nakitsiz toplum yolculuğunu anlatan bir makale kaleme aldı. Canko, yazısında Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında yer alan nakitsiz toplum düzeni, ülkemizde artan kartlı ödemeler, Türk insanının her geçen gün daha çok sevdiği dijital ödeme yöntemleri, ülkemizin bu yolculukta sahip olduğu avantajlar ve bu süreçte BKM’nin rolüne değindi. Dikkat çeken çeşitli verilerin yer aldığı yazıda Dijital CEO, bugün ülkemizde mobil bankacılık kullanan kişi sayısının 34.3 milyona yükseldiğini ve bir mobil cüzdan olan BKM Express’in kullanıcı sayısının 1.6 milyona ulaştığını belirtti. “Türkiye: Nakitsiz Bir Topluma Yolculuk” adlı makalenin tamamını bu adresten okuyabilirsiniz.


Huawei, ödeme hizmeti için yurt dışındaki ilk durağını Rusya olarak belirledi. Çinli şirket böylece küresel pazarlarda Apple Pay ve Samsung Pay gibi önemli rakipleriyle mücadele için ilk adımı atmış oldu. Huawei Pay, ilk kez Ağustos 2016’da kullanıcılarla buluşmuştu. Şirketin Rusya pazarına açılması, Çinli ödeme şirketi UnionPay ile yaptığı anlaşma sonucunda gerçekleşti. Huawei Pay’in küresel pazara dahil olmasıyla rekabette yaşanacak gelişmeler şimdiden merak konusu.


Revolut, İsviçre’de Credit Suisse üzerinden yerel bir IBAN numarası edindi. Bu sayede ülkedeki 50 bin Revolut müşterisi, hesaplarına yurt içi merkezli para transferi yaparak hem zamandan hem de paradan kazanç sağlayabilecek. İsviçre’de yaşanan bu gelişme, Revolut’un küresel olarak büyüdüğü bir döneme denk geldi. Şirket, 13 Aralık’ta Litvanya Bankası’nın verdiği onayla Avrupa’da bankacılık lisansı almış ve AB genelinde müşterilerine tıpkı bir geleneksel banka gibi hizmet verme hakkını elde etmişti. 2015 yılında faaliyet göstermeye başlayan Revolut, müşterilerine ön ödemeli banka kartı, cari hesap, kripto para ticareti ve döviz işlemleri gibi bir dizi alanda dijital bankacılık hizmeti sunuyor.


Bitcoin.com CEO’su Roger Ver, 2019 yılında stabil koinlerin yükselişe geçeceğine inanıyor. Yakın zamanda yer aldığı bir videoda yeni yıla dair tahminlerini ve görüşlerini paylaşan Ver, dolara endeksli kripto para kullanımının doğru birşey olmadığını ancak durumun bu yönde seyrettiğini belirtti. Özellikle 2018 yılının ikinci yarısında yükselişe geçen stabil koinler, Winklevoss kardeşler gibi ünlü isimlerden destek görüyor. Bu para birimleri, günümüz finans dünyasıyla benzerlik taşıması ve daha kontrol altına alınabilir bir yapıda olması sebebiyle kripto paralara nazaran kurumlar, hükümetler, yerel yönetimler ve siyasi oluşumlar tarafından daha çok kabul görüyor.

Tags: Haftalık, Özet, Fintech, Rapor, Derleme

👉 Günlük bültenimize kaydolarak yeni içeriklerimizden haberdar olabilirsiniz.
Haftalık özetlerimizle ilgili tüm görüş ve önerilerinizi bize iletişim sayfamız üzerinden iletebilirsiniz. Maillerinizi dikkatle inceleyerek, gerekli aksiyonları almaya gayret göstereceğiz. Keyifli okumalar dileriz!

Yorumlar

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

İletişim Formu