Top Nav

Haftalık Fintech Özeti: 106

Ağu 9, 2020 0 comments
Haberin Özeti
Finansal teknolojiler alanında birbirinden ilginç gelişmelere tanıklık ettiğimiz, hareketli bir haftayı geride bıraktık. Bu haftaki özetimizde; sekiz ABD bankasının dijital banka hesabı hizmeti için Google Pay ile işbirliği yapmasından, Alipay ve WeChat Pay’e Çin’de tekelleşme soruşturması açılmasına kadar çok sayıda dikkat çekici gelişmeyi okuyabilirsiniz. Şimdiden bir sonraki Haftalık Özetimizi sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyoruz.


3 - 9 Ağustos 2020 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada fintech alanında yaşanan son gelişmeleri ve trendleri haftalık özetimiz aracılığıyla inceleyebilirsiniz. Keyifli okumalar!

Amerikalı sekiz banka, müşterilerine Google Pay üzerinde dijital banka hesabı hizmeti sunmak için Google ile işbirliğine gitti. Gelişme ile kullanıcılara, para yönetiminde yeni ve farklı bir deneyim sunmak amaçlanıyor. Google’ın anlaşmaya vardığı bankalar arasında Bank Mobile, BBVA USA, BMO Harris, Coastal Community Bank, First Independence Bank ve SEFCU gibi bankalar yer alıyor. Yapılan işbirliği neticesinde ilk dijital banka hesapları 2021 yılında Google Pay üzerinde kullanıcılarla buluşacak. Hesaplar, FDIC sigortalı olacak ve bankaların mevcut altyapıları üzerine inşa edilecek.
Çin’in tekelleşme ile mücadele eden resmi kurumu, ülkede Merkez Bankası’nın mobil ödeme devleriyle ilgili endişesini dile getirmesinin ardından Alipay ve WeChat Pay hakkında soruşturma açmaya hazırlanıyor. Reuters’ın haberine göre komite, henüz soruşturma açılıp açılmayacağının belli olmadığı son bir aydır Alipay ve WeChat Pay hakkında detaylı bilgi topluyordu. Çin Merkez Bankası bu yılın başında, Alipay ve WeChat Pay gibi şirketlerin pazardaki rekabeti öldürdüğüne yönelik endişelerini dile getirerek komiteye banka dışı ödeme şirketlerini incelemesini önerdi. Bugün Çin’de Alipay’in 900 milyondan, WeChat Pay’in ise 800 milyondan fazla kullanıcısı bulunuyor.
QNB Finansbank, girişim hızlandırma programı QNBEYOND’un ilk dönem mezunlarından Kassa ile yaptığı 200 bin dolarlık yatırım anlaşması ve mobil cüzdan uygulaması işbirliğiyle uygulamayı fintech sektörünün önemli bir oyuncusu haline getirmeyi amaçlıyor. Kassa ile ister uygulama içinde oluşturulan gruplarla ister bireysel olarak tüm gelir ve giderlerin takibi yapılabiliyor. Yeni gelişmeyle artık Kassa kullanıcıları özel sohbet grupları içinde ücretsiz para transferi yapabilecekler. Uygulamada bulunan sohbet özelliği ile tüm konuşmalar tek bir platform üzerinden yapılırken, harcamaların da aynı sohbet penceresi içinde paylaşılması sağlanıyor. Bu özelliğin yanı sıra Kassa sosyal paylaşım ortamı, gelir/gider kontrolü, bütçe yönetimi gibi özelikleri de içinde barındırıyor.
Son dönemde adından sıklıkla söz ettiren Çin merkezli teknoloji şirketi Huawei, bulut temelli dijital ödeme çözümünü duyurdu. Şirket bir ödeme platformu ve süper app olarak öne çıkan yeni hizmetiyle, gelişmekte olan pazarlarda dijital finansa olan katılımı hızlandırmak istiyor. Huawei bu doğrultuda mobil ödeme operatörlerinin hızlı ve verimli bir şekilde bir ekosistem oluşturmasına yardımcı olacak. Teknoloji devi dijital ödeme çözümüyle ayrıca; işletmelere yapay zekanın yardımıyla kullanıcı ve işlem verileri için gerçek zamanlı sorgu, sahte işlemleri tanımlamak ve nakit çıkışı risklerinden kaçınmak için gerçek zamanlı risk kontrolü gibi çeşitli hizmetler sunacak.
Haftalık özetimizi keyifli bir röportajla tamamlıyoruz. DijiFi'nin sevilen içerik kurgularından Fintech Sohbetleri'nde yeni konuğumuz KOBİ’ler ile finansal kurumları bir araya getiren Fon Radar oldu. Hatırlayan okurlarımız olacaktır; bu bölümde daha önce Kredya, Manibux, TransferGo, Fanaliz, Bakiyem ve Kronnika gibi şirketleri ağırlamıştık. Bu kez Fon Radar'ın kurucu ortaklarından Elif Özdemir ile çok güzel bir sohbet gerçekleştirdik. Bu sohbet sayesinde Fon Radar'ın kuruluş hikayesini, sunduğu hizmetleri ve gelecek planlarını dinleme fırsatını yakaladık. Elif Hanım'a içten cevapları için bir kez daha teşekkür ediyor ve sizleri bu adreste yer alan röportajımızla baş başa bırakıyoruz.

Tags: Haftalık Özet, Araştırma, AnalizDünya

👉 Günlük bültenimize kaydolarak yeni içeriklerimizden haberdar olabilirsiniz.
Haftalık özetlerimizle ilgili tüm görüş ve önerilerinizi bize iletişim sayfamız üzerinden iletebilirsiniz. Maillerinizi dikkatle inceleyerek, gerekli aksiyonları almaya gayret göstereceğiz. Keyifli okumalar dileriz!

Yorumlar

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

İletişim Formu