Top Nav

Fintech Sohbetleri: Fon Radar

AÄŸu 4, 2020 0 comments
Haberin Özeti
Fintech Sohbetleri’nde yeni konuÄŸumuz KOBÄ°’ler ile finansal kurumları bir araya getiren Fon Radar oldu. Hatırlayan okurlarımız olacaktır; bu bölümümüzde daha önce Kredya, Manibux, TransferGo, Fanaliz, Bakiyem ve Kronnika gibi ÅŸirketler konuÄŸumuz olmuÅŸtu. Bu kez Fon Radar'ın kurucu ortaklarından Elif Özdemir ile çok keyifli bir sohbet gerçekleÅŸtirdik. Bu güzel sohbet sayesinde Fon Radar'ın kuruluÅŸ hikayesini, sunduÄŸu hizmetleri ve gelecek planlarını dinleme fırsatını yakaladık. Elif Hanım'a içten cevapları için bir kez daha teÅŸekkür ediyor ve sizi içeriÄŸimizin uzun versiyonunda röportajımızla baÅŸ baÅŸa bırakıyoruz.


Fintech Sohbetleri’nde yeni konuÄŸumuz KOBÄ°’ler ile finansal kurumları bir araya getiren Fon Radar oldu. Hatırlayan okurlarımız olacaktır; bu bölümümüzde daha önce Kredya, Manibux, TransferGo, Fanaliz, Bakiyem ve Kronnika gibi ÅŸirketler konuÄŸumuz olmuÅŸtu. Bu kez Fon Radar'ın kurucu ortaklarından Elif Özdemir ile çok keyifli bir sohbet gerçekleÅŸtirdik. Bu güzel sohbet sayesinde Fon Radar'ın kuruluÅŸ hikayesini, sunduÄŸu hizmetleri ve gelecek planlarını dinleme fırsatını yakaladık. Elif Hanım'a içten cevapları için bir kez daha teÅŸekkür ediyor ve sizi röportajımızla baÅŸ baÅŸa bırakıyoruz. 

Merhaba! Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Merhaba, ben Elif Özdemir. Ortağım Okan Ãœnlüçerçi ile 2019 yılının Eylül ayında KOBÄ°’lerin nakit akışı sıkıntısını çözmeye yardım etmek için Fon Radar’ı kurduk.

2000 yılında Yıldız Teknik Ãœniversitesi'nden mezun olduktan sonra iÅŸ hayatına yazılım geliÅŸtirici olarak baÅŸladım. 2001 yılında, büyük ölçekli bir yazılım projesinde çalışmak üzere gitmiÅŸ olduÄŸum Britanya’da 11 yıl boyunca yazılım geliÅŸtirici, analist, takım lideri, proje yöneticisi görevlerinde bulundum. 2009 yılında Londra ofisinde çalışmaya baÅŸlamış olduÄŸum ThoughtWorks Agile danışmanlık ÅŸirketi ile 2014 yılında Türkiye’deki ilk müşterimiz olan Hepsiburada.com’a hizmet verdim, bu esnada ekip arkadaÅŸlarım ile Türkiye ofisimizi açtık. Åžu an halen 2017’de kurmuÅŸ olduÄŸum AgiShift Agile Danışmanlık ÅŸirketi ile bankacılık, sigorta, e-ticaret gibi sektörlerdeki müşterilerime yazılım geliÅŸtirme konusunda danışmanlık vermekteyim. Ayrıca 2016 yılından beri de ÖzyeÄŸin Ãœniversitesi'nde Agile Yönetim dersleri veriyorum.

Ortağım Okan ise, Marmara Ãœniversitesi Ä°ktisadi ve Ä°dari Bölümler Fakültesi Ä°ktisat Bölümü’nden 1994 yılında mezunu oldu. 3 yıl boyunca ENKA Holding’de satış temsilcisi olarak görev yaptıktan sonra, finans sektöründe çalışmaya baÅŸladı. 1999 yılında çalışmaya baÅŸladığı Fiba Faktoring A.Åž.’de 13 yıl boyunca finansal satış ve pazarlama konusunda görev yaptı. Okan ayrıca Yapı Kredi Faktoring ve Zorlu Faktoring’de de olmak üzere toplamda 20 yıl bu sektör içerisinde yer aldı.

Peki Fon Radar fikrinin bir hikayesi var mıdır?

DeÄŸiÅŸken finansal koÅŸullar altında nakit ihtiyaçlarını yönetebilmek, KOBÄ°’lerin en önemli gereksinimlerinden birisini oluÅŸturuyor. Ortağım Okan Ãœnlüçerçi, bu ihtiyacı 20 yılı aÅŸan finansal satış ve pazarlama kariyeri boyunca gözlemleyebilmiÅŸ bir profesyonel.

Okan, KOBi’lerin nakit akışlarını yönetmelerine yardım etmek için onları finansal kurumlar ile birleÅŸtirecek bir dijital platform oluÅŸturma fikrini benimle paylaÅŸtı ve fikrimizle geçen sene Mayıs ayında Ä°TÃœ Çekirdek’e baÅŸvurduk. Ä°TÃœ Çekirdek’e kabul edildikten sonra aldığımız giriÅŸimcilik eÄŸitimi sırasında ürün prototipimizi geliÅŸtirdik, KOBÄ°’lerle test etmeye baÅŸladığımızda ürüne ilginin yüksek olduÄŸunu gördük.

Bu arada hızlıca ÅŸirket kuruluÅŸumuzu gerçekleÅŸtirdik ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) aldığımız onayı takiben, ürünün ilk fazının geliÅŸtirmesini tamamladık. 

Sunduğunuz hizmeti kısaca anlatabilir misiniz?

Fon Radar, KOBÄ°’lerin nakit akışlarını yönetmelerine yardım etmek için, onları finansal kurumlar ile bir araya getiren yenilikçi, hızlı ve BDDK onaylı bir dijital platformdur.

KOBÄ°’lere vadeli alacaklarına karşılık en uygun alternatife dakikalar içerisinde ulaÅŸma imkanı sunan Fon Radar, finansal kurumlara da düşük maliyet ile yeni pazarlara ulaÅŸma fırsatı vermekte, satış süreçlerini kısaltmaktadır.

KOBÄ°, Fon Radar iOS ve Android uygulamalarına faturalı çeklerinin görüntüsünü yükler ve Fon Radar’a kayıtlı kurumlar arasından teklif almak istediklerini seçer. Finans kurumları KOBÄ°'nin talebine teklif gönderirler. KOBÄ° kısa sürede gelen tekliflerden, lokasyon ve tutara bakarak, en uygun olanı onaylar ve Fon Radar referans numarası ile, en yakın ÅŸubeden parasını alır. 

Fon Radar’ın arkasında kaç kiÅŸilik bir ekip bulunuyor?

İki kurucu ortağız ve dört kişilik bir ekibiz. Yazılım geliştirme ve finans konusunda toplam 60 yıllık deneyimimiz bulunuyor.

Bugüne kadar hiç yatırım aldınız mı?

Yapı Kredi Teknoloji ve EFSE’den nakdi ve gayrinakdi hibeler kazandık ancak henüz yatırım almadık. 

Fon Radar’ın geleceÄŸine dair planlar nelerdir?

Fon Radar Rating projemiz ile platformumuzda biriken verileri makine öğrenmesi kullanarak KOBÄ°’ye akıllı finansal çözümler önermek, KOBÄ°’nin cebindeki finansal danışmana dönüşmek istiyoruz. Ayrıca platformumuza mobil imza da entegre ederek, KOBÄ°’nin uçtan uca süreci platformumuzda tamamlamasını saÄŸlamak istiyoruz.

Bu keyifli röportaj için teşekkür ederiz. Okurlarımıza son olarak iletmek istediğiniz bir mesajınız var mıdır?

KOBÄ°’ler Türkiye’deki toplam iÅŸletmelerin %99’unu, istihdamın da %75’ini oluÅŸturuyor. Ancak KOBÄ° kredilerinin bankacılık sektörü toplam krediler içerisindeki payı sadece %26, yani finansmana ulaÅŸmakta çok zorlanıyorlar. Nakit ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla uzun zaman ve büyük gayret harcayan KOBÄ°’ler, doÄŸru çözüme ulaÅŸamıyorlar. Hatta çözüm arayışı için harcadıkları zaman, performanslarını da ciddi ÅŸekilde azaltıyor. Fon Radar olarak misyonumuz, KOBÄ°’lerin finansal okur yazarlığını artırmak ve düşük maliyetlerle kendileri için en uygun finansal çözümlere eriÅŸmelerini saÄŸlamak.

Yorumlar

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Ä°letiÅŸim Formu