Top Nav

Yüz tanıma sistemlerinin yeni sınavı: Maskeler

Ağu 21, 2020 0 comments
Haberin Özeti
Araştırmalar; maskelerin, yüz tanıma sistemlerine karşı belirli oranda koruma sağladığını ortaya çıkardı. Yürütülen çalışmalarda ağız, burun ve yanakların kapalı olduğu görüntülere karşı algoritmaların zorlandığı ve maskelerin, doğruluk oranlarını ciddi şekilde düşürdüğü gözlemlendi. Elde edilen verilere göre yüz tanıma yazılımları, kişilerin maskeli görüntüleriyle maskesiz görüntülerini eşleştirirken %5 ile %50 arasında hata oranlarına ulaştı. Araştırmalar, yüz tanıma sistemleri için maskenin şeklinin ve renginin de son derece önemli olduğunu ortaya koyuyor. Yuvarlak maskeler algoritmaları daha az zorlarken, siyah maskelerin beyaz maskelere oranla yazılımlar tarafından daha zor tanındığı görüldü. Sonuçlar, bu tür teknolojilere karşı olanlar için moral verici olsa da uzmanlar yaşanan bu durumun geçici olabileceğinin altını çiziyor.


Yüz tanıma teknolojileri artık gittiğimiz her yerde bizi takip ediyor. Muhtemelen bu durum yakın gelecekte de değişmeyecek. Hal böyleyken pandemi süresince virüsten korunmak için taktığımız yüz maskelerinin, yüz tanıma sistemlerine karşı belirli oranda koruma sağladığı ortaya çıktı. Araştırma, Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü’ne (NIST) ait.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde yüz tanıma yazılımları maskeli yüzleri tanımakta zorlanıyor. Ancak bu, uzun bir süre durumun bu şekilde olacağı anlamına gelmiyor. Uzmanlar, şu ana kadar aralarında Panasonic ve Samsung’un da yer aldığı 89 yüz tanıma algoritmasının maskelere karşı performansını inceledi. Çalışma esnasında 1 milyon kişiye ait görüntüler ele alındı. Neticede ağız, burun ve yanakların kapalı olduğu görüntülere karşı algoritmaların zorlandığı ve maskelerin, doğruluk oranlarını ciddi şekilde düşürdüğü gözlemlendi. Elde edilen verilere göre yüz tanıma yazılımları, kişilerin maskeli görüntüleriyle maskesiz görüntülerini eşleştirirken %5 ile %50 arasında hata oranlarına ulaştı. 


Araştırmalar, yüz tanıma sistemleri için maskenin şeklinin ve renginin de son derece önemli olduğunu ortaya koyuyor. Yuvarlak maskeler algoritmaları daha az zorlarken, siyah maskelerin beyaz maskelere oranla yazılımlar tarafından daha zor tanındığı görüldü. Ulaşılan sonuçlar bu tür teknolojilere karşı olanlar için moral verici olsa da yaşanan bu durum geçici olabilir. Zira elde edilen hatalar aynı zamanda konu üzerinde çalışan çok fazla insanın var olduğunu bizlere gösteriyor. Ayrıca bu durum pandeminin, yüz tanıma sistemlerini eskisinden çok daha güçlü hale getirebileceği anlamına geliyor.

Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), konu üzerinde çalışan araştırmacıların teknolojinin gelişmesini beklediklerini ve gelecek çalışmalarda güncellenmiş algoritmaların kullanılacağını dile getiriyor. Enstitü ayrıca bağımsız araştırmacıların maske takan kişilerin fotoğraflarını kullanarak veritabanları oluşturduğunu ve bu tür gelişmelerin yüz tanıma sistemlerinin performansını daha da artıracağını belirtiyor.

Tags: Dünya, Teknoloji, Yapay Zeka, Araştırma

Yorumlar

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

İletişim Formu