Top Nav

Ofis romantizminin çöküşü

Eyl 4, 2020 0 comments
Haberin Özeti
Romantizm, ofis hayatının kaçınılmaz bir sonucu. Pandemi dönemi ise yeni aşkların ortaya çıkmasını oldukça güç hale getirdi. Online buluşmalar bu dönemde popüler hale gelse de ruh eşleriyle bir Zoom toplantısında tanışanların sayısı çok fazla olmasa gerek. Herşeye rağmen ofis aşklarının tamamen ortadan kalkmayacağına olan inancımız tam. Bugünün milyonlarca mutlu çifti muhtemelen ofislerindeki masalarında veya kahve makinelerinde tanıştılar. Tabii bu konuda dikkatli olmak ilk kural. William Shakespeare’ın dediği gibi “aşktan bahsediyorsan alçak sesle konuş”. Tabii pandemi sonrası dönemle başa çıkmak için kurallarda biraz güncelleme yapmak gerekebilir.


Gözleri ofisin fotokopi makinesinde buluştu. Sonunda düğmeye basabildiler. Sakinleştiler ve bir fotokopi daha almaya karar verdiler. “A4'ün 50 Yaprağı” çok yakında kitapçılarda.

Romantizm, ofis hayatının kaçınılmaz bir sonucu. Sonuçta insanlar uyanık oldukları sürenin neredeyse yarısını işte geçirirler ve çalışma arkadaşlarıyla çok sayıda ortak nokta edinirler. Bunun sonucunda bazı ilişkiler ister istemez ortaya çıkar. Buna rağmen pandemi, yeni aşkların ortaya çıkmasını oldukça güç hale getirdi. Online buluşmalar bu dönemde oldukça popüler hale gelse de ruh eşleriyle bir Zoom toplantısında tanışanların sayısı çok fazla olmasa gerek. Neticede yüz ifadelerimiz bir düzine iş arkadaşımız tarafından izlenirken flört etmek kolay bir iş değil. Ve ayrıca şirket video konferans yazılımlarının özel sohbet özelliği ne kadar özel bu da tartışılır.

Ofis ilişkilerindeki azalma pandemiye özel bir durum değil. Salgından önce de bu konuda ciddi bir düşüş yaşandığı gözlemleniyordu. Stanford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre 1995 yılında insanların %19'u partnerleriyle iş ortamında buluşuyordu. 2017'de ise bu oran %11'e kadar düştü. Günümüzde bu oranın çok daha düşük olduğu tahmin ediliyor. Beyaz yakalı çalışanlar evde daha fazla ve ofiste daha az saat vakit geçirdikçe -ki bu virüs ortadan kalktıktan sonra bile olası görünüyor - işyerinde romantik bağlantı fırsatları azalacak. 


Ofis ilişkilerinde yaşanan düşüşteki en önemli nedenlerden biri de şirketlerin, iyi iş ilişkilerinin her türlü etik soruna yol açtığını fark etmeleri oldu. Bir patronun sekreteriyle (veya bir doktorun hemşireyle çıkması) evlenmesi fikri, bilinen en eski klişelerden biridir. Bu klişe yıllar içerisinde o kadar güçlendi ki sekreterler ve hemşireler, üstlerinin kendilerine olan ilgilerini savuşturmak için büyük emek harcadılar. Son olarak sosyal medyada yürütülen #MeToo hareketi bazı erkeklerin, konumlarını kadınları taciz etmek için kullandığını ortaya çıkardı.

Konuya madalyonun diğer tarafından baktığımızda rızaya dayalı ilişkilerin de sorunlara neden olabildiğini görüyoruz. Bir yöneticinin astı ile kurduğu ilişki, onun performansı konusunda tarafsız kalmasını zorlaştırabilir. Böyle bir durumda diğer çalışanlar doğal olarak yöneticinin tarafsızlığını sorgulamaya başlarlar. İkili arasındaki duygusal ilişki bozulduğunda ise işler yine sarpa sarabilir. Geçmişte yaşananlar, ikilinin tekrar birlikte çalışmasını zorlaştıracaktır. Bu aynı zamanda ofisteki diğer çalışanlar için de garip bir durum haline gelecektir.

Gelinen nokta; şirketlerin, mesai saatlerinde ofis içi flörtü yasaklayan kurallar oluşturmasına neden oldu. Örneğin, geçtiğimiz yıl McDonald's Genel Müdürü Steve Easterbrook’un görevinden ayrılmasında ofis ilişkilerinin etkili olduğu iddia edildi. Fast-food devi, bu hafta Easterbrook aleyhine bir dava açtı. Bazı şirketlerin ise çözümü, tüm ofis aşklarını komple yasaklamakta bulduğunu görüyoruz. Kimi firmalar da çalışanların bir meslektaşıyla olan ilişkisinin, işteki davranışlarını etkilemesine izin vermemesi ve çıkar çatışmasına yol açabilecek herhangi bir ilişkinin ifşa edilmesi gerektiği gibi kurallar oluşturmakta. Bu kurallar, mahremiyet fedakarlığı gerektirse de tamamen mantıklı görünüyor. Ofis ilişkilerindeki sorunlar, insanların aynı ofis yerine iş bağlantısı aracılığıyla buluşmalarıyla bir nebze de olsa çözülebilir. Örneğin, bir satın alma müdürü bir tedarikçideki satış görevlisiyle ilişki yaşıyorsa yine bir takım sorunlar oluşabilir. Ancak bu tarz ilişkiler, çoğu durumda doğrudan potansiyel kayırmacılık ve gücün kötüye kullanılması gibi sorunları içermeyecektir. 


Herşeye rağmen ofis aşklarının tamamen ortadan kalkmayacağına olan inancımız tam. Bugünün milyonlarca mutlu çifti muhtemelen ofislerindeki masalarında veya kahve makinelerinde tanıştılar. Ayrıca şirket kurallarına karşı koymanın tabir yerindeyse "yasak aşkların" tadı ve heyecanı da bir başka. Tabii bu konuda dikkatli olmak ilk kural. William Shakespeare’ın dediği gibi “aşktan bahsediyorsan alçak sesle konuş”. Tabii pandemi sonrası dönemle başa çıkmak için kurallarda biraz güncelleme yapmak gerekebilir.

Gözleri, el dezenfektanı şişesinin karşısında bir araya geldi. “Sosyal mesafe kurallarını çiğnemek ve yanıma gelmek ister misin?” diye fısıldadı. "Üzgünüm, seni maskeden duyamıyorum." diye yanıtladı. İlham arıyordu. Duygularını ona nasıl aktarabilirdi? Bunun kesinlikle bir cevabı olmalıydı. Ve oldu da. Dikkatini çekmek için ellerini salladı. Karşı taraf, anladığını onaylar bir bakış attı. Onların hikayesi başlıyordu.

Tags: Dünya, Yaşam, Gelecek

Yorumlar

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

İletişim Formu