Haberin Özeti
Finans teknolojileri alanında birbirinden ilginç gelişmelere tanıklık ettiğimiz, hareketli bir haftayı geride bıraktık. Bu haftaki özetimizde; BKM’nin yılın ilk yarısına dair açıkladığı verilerden, online alışveriş devi Alibaba’nın ülkemizdeki yeni satın alım iddialarına kadar çok sayıda dikkat çekici gelişmeyi okuyabilirsiniz. Şimdiden bir sonraki Haftalık Özet içeriğimizi sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyoruz.
Haftalık özetimize İngiltere'den güzel bir haberle başlayalım! Şehrin farklı noktalarına temassız ödeme noktaları kuran Cambridge Belediyesi, kişilerin kartları veya telefonları aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine kolay ve pratik bir şekilde bağış yapabilmesini sağlıyor. 7/24 kullanılabilecek olan ödeme noktalarıyla şehirde bağış yapmak çok daha basit bir hale gelecek. Son dönemde temassız ödeme teknolojilerinin bağış çalışmalarında sıklıkla kullanıldığını görüyoruz. Devam eden süreçte bu teknolojinin insanlığa çok daha fazla katkı sağlamasını diliyoruz.
Kullanıcıların bir kredi kartına ihtiyaç duymadan online alışveriş yapmalarını sağlayan Paidy, Itochu Corporation tarafından yönetilen ve Goldman Sachs’ın da katıldığı bir C serisi fonlama turunda 55 milyon dolarlık yatırım topladı. 2014 yılında kurulan Japon girişim, kullanıcıların tüm online alışverişleri için aylık bir fatura almasını ve bu faturayı banka havalesi veya otomatik ödeme yöntemiyle ödeyebilmesini sağlıyor. Paidy, bu fatura için dileyen kullanıcılara taksitli ödeme seçeneği de sunuyor. Başarılı girişimin bugün 1.4 milyondan fazla kullanıcısı bulunuyor.
Bankalararası Kart Merkezi, 2018 yılının ilk yarısına dair verileri kamuoyu ile paylaştı. Açıklanan rakamlara göre yılın ilk altı ayında kartlı ödemeler %20 oranında artış gösterdi. Yabancı kartlar ile ülkemizde gerçekleştirilen ödemeler ise %67 gibi ciddi bir oranda artarken, kartlı ödemelerdeki yükseliş en çok hava yolları sektöründe yaşandı. Raporda ayrıca internet üzerinden yapılan kartlı ödemelerin de %37 oranında büyüdüğü paylaşıldı. Açıklanan verilere dair detayları bu adresten inceleyebilirsiniz.
Q2 sonuçlarını açıklayan Bank of America, dijitalde ulaştığı rakamlarla dikkatleri üzerine çekti. P2P para transferi, yapay zeka kullanımı gibi trend işlere imza atan banka, gelen olumlu sonuçların ardından dijitale ekstra 500 milyon dolarlık yatırım yapacağını açıkladı. Son rakamlara göre mobil kullanıcı sayısı 25 milyona ulaşan Amerikalı banka, Q2’deki satışının dörtte birini dijital kanallar aracılığıyla gerçekleştirdi. Bank of America’nın yeni dönemde dijitaldeki aktif çalışmalarını artırarak sürdürmesi bekleniyor.
Geçtiğimiz hafta alanları çok farklı olan iki sektörün bir araya gelişine tanıklık ettik: Sosyal kampanya ekosistemi ve kripto para madenciliği. Yardım kuruluşlarına fon sağlamak isteyen Change.org, destekçilerinden Monero adlı kripto parayı çıkaracak bir yazılımı bilgisayarlarına yüklemelerini istedi. Bu yazılım, kullanıcıların bilgisayar başında olmadığı zamanlarda cihazın boştaki işlem gücünden yararlanarak kripto para çıkarmaya çalışıyor. Yürütülen projede, binlerce Change.org kullanıcısının oluşturacağı işlem gücüne güveniliyor. Son dönemde oldukça popüler olan işlemci bazlı kripto para madenciliği, yardım kuruluşları arasında da hızla yaygınlaşıyor.
Webrazzi, hafta içerisinde online alışveriş devi Alibaba’nın, ülkemizin önde gelen ödeme sistemleri şirketlerinden iyzico’yu satın aldığını iddia etti. Son dakika olarak duyurulan haber, aynı gün içerisinde güncellenirken, iyzico yetkilileri böyle bir satın alımın gerçekleşmediğini açıkladı. Önümüzdeki günlerde konuyla ilgili bir gelişme yaşanıp yaşanmayacağı şimdiden merak konusu. Alibaba, Haziran ayında Trendyol’a yaptığı yatırımla ülkemize yönelik planlarının ilk sinyallerini vermişti.
İyi Fikir içerik serimizde bu kez, kullanıcıların oyun esnasında birikim yapmasını ve para kazanmasını sağlayan “Blast” adlı uygulamayı inceledik. Blast, temelde kişilerin banka hesaplarıyla entegre bir şekilde çalışıyor. Uygulama, oyunlarda kullanıcı tarafından belirlenen görevler yerine getirildikçe, kullanıcının birikim hesabına yine kullanıcı tarafından belirlenen tutarları gönderiyor. Blast, oyunseverlere banka hesapları üzerinden birikim yaptırabildiği gibi, oyun içi puan sıralamalarıyla kişilerin para kazanmasını da sağlıyor. Şu an için sadece Google Play Store’dan indirilebilen uygulama, bu hafta aldığı 12 milyon dolarlık yatırımla dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.
Etkinlik platformu Kassir’in hisselerini satın alan Rus banka Tinkoff, İnternet ve Mobil Şube kanalları üzerinden müşterilerine konser, tiyatro ve sinema gibi organizasyonlar için bilet satacak. Banka yöneticileri, Rus online eğlence ekosisteminin önemli oyuncularından Kassir’in Tinkoff çalışmalarına entegre edilmesinin, müşterilere yeni ve farklı hizmetler sunma noktasında oldukça faydalı olacağını belirtiyor. Rusya’nın önde gelen etkinlik platformlarından olan Kassir, geçtiğimiz yıl 4.3 milyondan fazla bilet satmış ve 114 milyon dolarlık gelir elde etmişti.
Aeon Finansal Hizmetler, Japon müşterilerinin alışveriş ödemelerini avuç içleriyle yapmalarını sağlayacak biyometrik bir ödeme yöntemi için Fujitsu ile birlikte çalışmaya başladı. Bu ödeme yönteminde, oluşturulan avuç içi kimliklere kişilerin kredi kartı bilgileri tanıtılacak. Daha sonra müşteriler önce doğum tarihlerini sisteme girerek ardından ise avuç içlerini okutarak ödemelerini yapabilecekler. Aeon çalışanları, Eylül ayında Fujitsu’nun avuç içi kimlik tanıma teknolojisine dair testlere katılacak ve testlerin ardından birçok mini markette bu sistem ilk kez kullanıma sunulacak.
Tags: Haftalık, Özet, Fintech, Rapor, Derleme
👉 DijiFi Günlük Bülteni'ne kaydolmak için tıklayın! 👈
Haftalık özetlerimizle ilgili tüm görüş ve önerilerinizi bize bilgi@dijifi.org e-posta adresi üzerinden iletebilirsiniz. Maillerinizi dikkatle inceleyerek, gerekli aksiyonları almaya gayret göstereceğiz. Keyifli okumalar dileriz!
Yorumlar
Yorum Gönder